Näin teet turvallisesti kauppaa

Käytetyllä tavaralla on helppoa tehdä kauppaa, kunhan pysyy kuitenkin järki mukana. Suomalaiset luottavat toisiinsa syystäkin ja yleensä kaikki menee hyvin. Pidä kuitenkin muutama asia mielessäsi.

Järjenkäyttö on sallittua

Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä, se ei yleensä ole totta. Jos myyjällä on liian kiire, pitäisi hälytyskellojen soida. Tutustu ostettavaan tuotteeseen huolellisesti ja varmistu kuitista, ettei tuote ole varastettu. Sinä olet vastuussa. Muista pyytää myös takuutodistus ja säilytä myyjän yhteystiedot.

Maksu

Varminta kauppa on kun raha ja tavara vaihtavat omistajaa yhtä aikaa. Ilman tuotteen näkemistä rahan lähettäminen on aina riski. Vaikka myyjä todistaisi henkilöllisyytensä, et silti ole välttämättä turvassa huijaukselta. Koeta saada maksutapahtuma järjestymään julkisella paikalla ja älä kuljeta liian suuria summia.

Henkilötietosi vaativat suojausta

Nimi, henkilötunnus, pankkitietosi ja yhteystietosi ovat arvokasta tietoa huijareille ja niitä on helppoa käyttää väärin. Valitse kauppakumppanisi siis tarkoin ja älä anna enempää tietoja itsestäsi kuin mikä on kaupan kannalta välttämätöntä. Esimerkkejä tietojenkalastelusta löydät Osuuspankin verkkosivulta: https://www.op.fi/op?cid=151881773&srcpl=4

Varastetut tavarat

Arvokkaiden ja helposti varastettavien tavaroiden kohdalla tulee olla erityisen varovainen. Vaikka sinä olisit tuotteen ostanut rehellisesti, niin alkuperäisellä omistajalla on oikeus saada tavaransa takaisin jos se on varastettu. Pyydä siis nähtäväksesi kuitti ja jos epäilet myyjän rehellisyyttä, niin ota yhteys poliisiin ja tee rikosilmoitus: https://www.poliisi.fi/rikokset/sahkoinen_rikosilmoitus

Epävarmoissa tilanteissa parasta on olla tekemättä kauppoja ollenkaan

Eläimet kauppatavarana

Eläinten kohdalla kaupanteko vaatii tarkkuutta. Selvitä eläimen taustat, kuten syntymäpaikka ja kasvattaja.